Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Incepand cu 21 noiembrie 2024 se aplica o lista actualizata de sanctiuni la RO e-Transport. Modificarea sanctiunilor s-a facut prin OUG nr. 129 din 7 noiembrie 2024 publicata in MOF nr. 1124 din 11 noiembrie 2024.
De la data publicarii initiale in aprilie 2022, OUG nr. 41 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport a avut 8 modificari.
Sanctiuni si amenzi
In varianta aplicabila incepand cu 21 noiembrie 2024, următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
a) nerespectarea urmatoarelor prevederi
- declarea în Sistemul RO eTransport a datelor referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT.
- declarea în Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transporturile internaționale de bunuri, astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT.
- utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate a acestuia
- descărcarea pe teritoriul României a bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, cu excepția celor care fac obiectul depozitării sau formării unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri.
b) declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri;
Sanctiuni pentru contraventiile de la lit a) si b)
Sanctiune: amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
in situația în care, în termen de maximum 12 luni de la prima sancționare a faptei, operatorul economic săvârșește a doua contravenție din categoria celor prevăzute la lit. a) și b), pentru care a fost sancționat, contravenția se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice, precum și cu confiscarea a 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
in situația în care operatorul economic săvârșește a treia contravenție din categoria celor prevăzute la lit. a) și b), pentru care a fost sancționat, contravenția se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice, precum și cu confiscarea a 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
incepând cu săvârșirea celei de-a patra contravenții din categoria celor prevăzute la lit. a) și b), pentru care operatorul economic a fost sancționat, contravenția se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice, precum și cu confiscarea a 100% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
in situația în care, într-un termen mai mare de 12 luni de la prima sancționare a faptei, operatorul economic săvârșește a doua contravenție din categoria celor prevăzute la lit. a) și b), pentru care a fost sancționat, contravenția se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Prin excepție de la prevederile anteiroare, pentru contravenția prevăzută la lit. a), în ceea ce privește nerespectarea prevederilor referitoare la declararea in sistemul RO eTransport a datelor referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT si a datelor referitoare la transporturile internaționale de bunuri, astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT, sancțiunea complementară a confiscării nu se aplică în cazul constatărilor rezultate din verificări ulterioare încheierii transportului rutier de bunuri, când acestea au fost înregistrate în documentele justificative care stau la baza înregistrărilor contabile, precum și în contabilitatea utilizatorilor, după caz, în perioada la care se referă operațiunile respective.
c) nerespectarea urmatoarelor prevederi:
- organizatorul transportului sau operatorul de transport, după caz, are obligația să actualizeze, în perioada de valabilitate a codului UIT, informațiile privind identificarea vehiculului de transport rutier ori de câte ori acestea se modifică, înainte de repunerea în mișcare.
- in cazul in care sistemul RO e-Transport nu este funcțional, obligațiile de declarare/actualizare se îndeplinesc până la sfârșitul următoarei zile lucrătoare repunerii în funcțiune a sistemului, inclusiv pentru transporturile încheiate.
- utilizatorii sunt obligați să pună la dispoziția operatorului de transport rutier codul UIT aferent bunurilor transportate, direct sau prin intermediul organizatorului transportului, după caz, până cel târziu la prezentarea vehiculului în punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România sau la locul de import, respectiv la punerea efectivă în mișcare a vehiculului, după caz.
- este interzisă modificarea datelor înregistrate în Sistemul RO e-Transport referitoare la transporturile de bunuri după prezentarea în punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România sau la locul de import, respectiv după punerea efectivă în mișcare a vehiculului pe drumurile publice, după caz.
- in cazul în care în cadrul unei partide de bunuri sunt transportate atât bunuri cu risc fiscal ridicat, cât și alte bunuri care nu fac parte din categoria celor cu risc fiscal ridicat stabilite în acest sens prin ordin al președintelui ANAF, utilizatorii au obligația să declare în Sistemul RO e-Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate în cadrul unei partide de bunuri. În cazul în care din documentele deținute de către utilizatori nu rezultă încadrarea bunurilor transportate în una dintre categoriile de bunuri prevăzute anterior, ceștia au obligația declarării în Sistemul RO e-Transport a datelor aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate în cadrul unei partide de bunuri.
Sanctiune: amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
d) nerespectarea de către conducătorul vehiculului de transport a urmatoarelor obligatii:
Sanctiune: amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
să pornească dispozitivul de poziționare înainte de începerea transportului pe teritoriul național, respectiv să oprească dispozitivul de poziționare numai după livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul național sau după părăsirea teritoriului național.
să prezinte, la solicitarea organelor competente din cadrul ANAF ori din cadrul Autorității Vamale Române, respectiv la solicitarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul Poliției Române, documentele care însoțesc transportul de bunuri care fac obiectul monitorizării prin sistemul RO e-Transport împreună cu codul UIT
e) nerespectarea de către operatorul de transport a urmatoarelor prevederi:
- să asigure transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, care fac obiectul declarației, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport.
- să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit
- să pună la dispoziția conducătorului auto codul UIT primit